ALGEMENE KINESITHERAPIE EN REVALIDATIE
Kinesitherapie staat voor het behandelen van allerlei klachten in het bewegingsstelsel van de mens. Dit door middel van manuele technieken en oefentherapie.
Wanneer?
-
Bij aandoeningen of trauma's van gewrichten, ligamenten, spieren, pezen, zenuwen, centrale zenuwstelsel ...
-
Sportletsels
-
Rug- en nekklachten
-
Pre- en postoperatief
-
Reconditionering
MANUELE LYMFEDRAINAGE
Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht en dus is het belangrijk om deze waterhuishouding te beïnvloeden. De manuele lymfedrainage van Vodder (MLDV) maakt gebruik van een zachte massagetechniek om op vochtstagnaties (zowel zichtbaar als onzichtbaar) in te werken en de vochtdoorstroming te stimuleren.
Verder vervult de MLDV een belangrijke rol in de hormonale balans van het lichaam, het verbeteren van de immuniteit en de demping van het orthosympatisch zenuwstelsel.
Een behandeling start met de basis (lymfeklieren in de hals) en wordt, afhankelijk van de klacht, uitgebreid met de behandeling van lymfebanen en lymfeklieren elders in het lichaam. Een verdere aanvulling kan met zwachtelen en lymftapen.
Indicaties:
-
Lymfoedeem, veneus oedeem
-
Oedeem t.g.v. een trauma of heelkundige ingreep
-
Verstuikingen, bloeduitstortingen
-
Reumatische aandoeningen
-
Aandoeningen van het zenuwstelsel vb. MS, migraine, aangezichtsverlamming
-
Stressgerelateerde klachten vb. hoofdpijn, constipatie, slapeloosheid, concentratieverlies
-
Aandoeningen van neus, keel, oor en tanden vb. chronische sinusitis
-
Dermatologische problemen vb. eczeem
-
Verlaagde immuniteit vb. allergieën
KAAKDISFUNCTIES
De temporomandibulaire kinesitherapie richt zich op het behandelen van stoornissen en klachten van het kauwstelsel. De disfuncties bevinden zich in het kaakgewricht, de kaakspieren of in beide. Verder is het ook belangrijk om te gaan kijken naar het ontstaan van de kaakklachten en hierbij de invloed van andere zaken zoals vb. een nekletsel, houding, stress ...
Kenmerken zijn klemgedrag/tandenknarsen, een beperkte mondopening, asymmetrie van de kaak, gewrichtsgeluiden ... Deze kunnen pijn veroorzaken t.h.v. de kaak, het hoofd, het aangezicht, de tanden en de oren. Klachten kunnen echter ook optreden na trauma, operaties of een tandheelkundige ingreep.
De behandeling bestaat uit educatie, articulaire mobilisaties, musculaire technieken, oefentherapie en relaxatie.
DRY NEEDLING
Dry needling is een effectieve behandelmethode voor myofasciale pijn en triggerpoints. Met behulp van een dunne, steriele naald gaat men de spier, die klachten (lokale en uitstralende pijn) geeft, aanprikken. Dry needling mag niet verward worden met acupunctuur.
Bij een triggerpoint is er sprake van een verharding in de spier. Deze wordt veroorzaakt door een plaatselijke, verhoogde contractie in de spier. Het aanprikken van de verharding met een naald zorgt voor een chemische kettingreactie in de spier en brengt deze tot ontspanning.
Dry needling wordt o.a. toegepast bij een tenniselleboog, hoofdpijn, chronische pijnen, peesontstekingen, nek- en rugpijn, fibromyalgie, artrose, sportletsels, kaakpijn ...
RUG - EN NEKSCHOLING
Steeds vaker is er een onevenwicht tussen zitten en staan vs. beweging. Hierdoor krijgen heel wat mensen last van nek- en rugklachten.
Met de rug- en nekscholing is het de bedoeling om het lichaam terug voldoende belastbaar te maken en daardoor de pijn te verlichten. Door middel van tips en oefeningen leert u de stabiliteit van de rug en nek verhogen, uw houding te verbeteren en de wervelkolom te mobiliseren.
PERINATALE BEGELEIDING
Tijdens en na de zwangerschap ondergaat het lichaam van de vrouw heel wat veranderingen zowel hormonaal, psychisch, sociaal, lichamelijk ... Daarom is een goede begeleiding in deze periode door een kinesitherapeut een belangrijk aspect.
De prenatale kinesitherapie omvat:
-
Leren aanspannen van de bekkenbodemspieren
-
Aanleren van houdingen en ademhaling te gebruiken tijdens de arbeid
-
Aanleren van verschillende uitgangshoudingen en ademhaling tijdens het actief bevallen
-
Actief bewegen en fit blijven tijdens de zwangerschap
De postnatale kinesitherapie omvat:
-
Leren aanspannen van de bekkenbodemspieren
-
Aanleren van de juiste houdingen en bewegingen vb. tijdens de borstvoeding, verversen van een baby ...
-
Rustige opbouw van de conditie zodat men erna terug kan sporten
HYPERVENTILATIE
Heb je last van duizeligheid, tintelingen, oververmoeidheid, prikkelbare darmen, pijnlijke spieren, hartkloppingen of een krop in de keel? Is er geen duidelijke oorzaak voor deze klachten te vinden? In onze huidige prestatiegerichte maatschappij, waar men streeft naar perfectie, is hyperventilatie niet meer weg te denken.
Bij hyperventilatie gaat men sneller en dieper ademhalen. Hierdoor wordt er meer zuurstof opgenomen en meer koolstofdioxide afgegeven. Als gevolg ontstaat er een disbalans in de hoeveelheid van deze stoffen in het bloed.
De therapie bestaat uit:
-
Aanpakken van stressoren, irreële en angstige gedachten
-
Ademhalingsoefeningen
-
Ontspanningstechnieken
-
Leren omgaan met een aanval
-
Manuele technieken en oefentherapie
SPORTREVALIDATIE & BLESSUREPREVENTIE
Preventieve maatregelen nemen om (sport)letsels te voorkomen zijn uitermate belangrijk. Dit onder andere door het opstellen van een individueel oefenprogramma. Het opstellen van een oefenprogramma wordt voorafgegaan door een screening waarbij gekeken wordt naar letselmechanismen, de omvang van het letsel en mogelijke risicofactoren.
Het uiteindelijke doel is de fysieke fitheid verhogen en de kans op een recidief in de toekomst te minimaliseren.
NEUROLOGISCHE REVALIDATIE
Na een hersenbloeding- of infarct, een aandoening van het perifere zenuwstelsel of bij aandoeningen zoals Parkinson, MS, ALS treedt er verlies op van zowel motorische als sensorische functies. Hierbij is het belangrijk om evenwicht, coördinatie en spierkracht terug op te bouwen of minstens te onderhouden. Ook spierverkortingen en gewrichtsverstijving moet worden tegengegaan.
CARDIOPULMONAIRE REVALIDATIE
Bij de cardiopulmonaire revalidatie ligt de focus op de fysieke training van zowel de patiënt met hart- en vaatproblemen, als patiënten met longaandoeningen. Via een individueel revalidatieprogramma trachten we de conditie te verhogen en de mobiliteit te optimaliseren. De revalidatie heeft ook als doel de patiënt aan te zetten tot een gezonde en actieve(re) levensstijl.
BEKKENBODEMTHERAPIE
Binnen de pelvische reëducatie ligt de focus op het aanpakken van allerlei disfuncties binnen het kleine bekken. Je leert je bekkenbodemspieren aanspannen of net te ontspannen. Verder kan er gewerkt worden met biofeedback en krijg je tips en advies rond je toilethouding, drinken en eten.
Indicaties voor een behandeling zijn o.a. :
-
Urineverlies
-
Moeilijk plassen
-
Plotse plasdrang
-
Verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
-
Pijn in en rondom het bekken
-
Seksuele problemen : pijnlijke betrekkingen, vaginisme
-
…